Vlasnici Roškog slapa :: crtice

Pic 1
    Ivan Giovanin Skelin

Ivan Giovannin Skelin (1872-1918) bio je Načelnik Drniša,veleposjednik,vlasnik 2.000.000 m2 zemlje u Petrovom, Kninskom i Glamočkom polju.
Sin je Mare pl.Nakić Vojnović i sindika Paška Skelina.Oženio je contesu Minu de Grisogono iz Splita,pripadnicu najstarije aristokratske obitelji u Dalmaciji,kćerku Elvire pl.Nakić Vojnović i Josipa de Grisogono. Imao je sinove Paška i Ivu te kćer Jasnu.

Kao Načelnik Drniša, a i privatno, pomogao je školovanje Ivana Meštrovića.
Ivan Giovannin Skelin je bio vlasnik najvećeg dijela Roškog Slapa koje je i danas u velikom dijelu vlasništvo njegovih nasljednika .
1906.g. sagrađen je hotel na Roškom Slapu kao i vila sredstvima koje je dobio kao honorar što je sa zapregom od 20 konja pomogao dopremiti generatore struje za električnu centralu koja se u to vrijeme gradila.
Pionir je turizma na Roškom Slapu,o tome svjedoči turistički plakat iz 1906. godine, sigurno prvi turistički plakat na ovim prostorima.Jasna Skelin darovala je originalni plakat Muzeju drniške krajine, od dva preostala originala jedan je poklonjen Državnom arhivu u Splitu.
Givannin Skelin bio je jako poduzetan čovjek, volio je graditi ,a zemlju je neprestano kupovao kako od Kričaka do Širitovaca,tako od Radonića do Brištana, i od Ključa do Miočića, te od Siverića do Drinovaca, uz Drniš i naravno Roški Slap.
Umro je iznenada 1918.g.od čuvene „španjole“. Zadužio svoj kraj kao Načelnik i dobrotvor i Drniš mu je priredio veličanstven sprovod noseći ga na „lafetu“ uz vojnu pratnju.
Jasna Skelin-kraljica roških gudura-obožavala je Roški Slap i svo svoje vrijeme je posvetila Roškom Slapu, u neprestanoj borbi za održavanje tog imanja.
I u smrti je htjela biti blizu pa je pokopana na groblju Sv.Petra i Pavla na Širitovcima sama, jer rat je htio da suprug dr.Niko Duboković Nadalini koji je umro 1991.g. bude pokopan u obiteljskoj kapeli na groblju u Jelsi.
Jasna je bila samostalna i osoba slobodnog duha,volila je svoj kraj i poštivala ljude i oni su joj istom mjerom uzvraćali. Imala je interesantan život i možda bi vrijedilo objaviti njena sjećanja koja pričaju i o društvenom životu u Drnišu, u svakom slučaju o Drnišu kakvog danas ne poznajemo.
Umrla je 2.11.2006.g. u Splitu .