Prema južnoj strani otoka

Hvar – Milna ,oko 6 km od grada novom cestom.Krasna uvala sa 4 velike šljunčane plaže,Zapadno u uvali nalazi se barokni ljetnikovac iz XVII st.patricijske obitelji Ivanić(potomaka Matije Ivanića –v.uvod),danas Boglić-Božić(vl.Giana Fio) najljepša ladanjska kuća na otoku. Zgrada ima utvrđeno dvorište s puškarnicama,okovanim vratima.gospodarskim zgradama,baroknih linija uz prilaz moru i nizom stilskih detalja. U kući,na stepeništu za 2.kat, nalazi se grb Ivanića u  prizemnoj dvorani Boglića,dok su zidne crtarije iz druge polovice XIX st.Dva kamena portreta članova obitelji Ivanić potjeću iz XVII st. U samom naselju Milna,gdje sada cvate divlja gradnja, ima nekoliko naseobina.Iza Milne je uvala Zarače ispod koje su dvije uvale.Najdalja, bližće tunelu, je uvala Dubovica, sa prekrasnim ljetnikovcem obitelji Kasandrić nad velikom šljunčanom plažom.
Hvar – sv.Nedilja – iz Hvara se može samo morem. Ispod kose najvišeg otočkog vrha(Sv.Nikola -626 m),na izbočenom obronku brda,ispod spilje gdje se nalaze ostaci augustinianskog samostana(koji je postojao od XV do kraja XVIII st.) leži uredno selo kojemu se prilazi s plaže sepentinama kroz borovu šumicu.U selu se proizvode najbolje vrste hvarski crnih vina –  plavac.
U novoj župnoj crkvi nalazi se jedna slika «sv.Jerolim i sveci» slikara Baldassare d Anna (1572-1646),a na groblju veće raspelo modernog starigradskog slikara Jurja Plančića(1899-1930).****
Hvar – Zavala- Ščedro
Zavala selo 80 m nadmorske visine.Mjesto ima luku i lukobran,i kroz tunel(dug 1400 m,visok 2,5 m, sa semaforima) ima cestovnu vezu sa Jelsom.Zavala je poznata po izvrsnim bijelim vinima, bogdanjuša, prč
Ispod sela nižu se bijele plaže s kristalno plavim i smaragdnim morem.Najljepša je plaža sa špiljom Petaršćica.Mnogobrojna žala dala su mjestu i prvo ime –Zaca- kao kontrakcija od žalca-koje ime i danas nosi seoska luka.
U  Zavali dominira veliki vinogradarski kompleks Konteja od 5 ha (nekad Duboković Nadalini sada vlasnosti lokalnog vinara iz Sv.Nedije), komasiran 1820.g. od Ivana Dubokovića Nadalini.
 U Zavali je ladanjska kuća obitelji Duboković Nadalini u bidermayer stilu(oko 1830),s danas ruševnim gospodarskim zgradama u docu i kapelicom sv.Jurja,koju je sagradio biskup J.G.Duboković  N.1866 g. i u njoj pokopao svoje srce.Biskup Duboković je bio osnivač i prvi predsjednik « Higijeničkog društva «, preteče današnjeg turizma  na  otoku Hvaru.
Malo zapadnije u selu je sjedište prvog vlasnika Zavale kneza  Tadije Kačića otprilike 1630.g.,a istočnije u selu onog iz XVIII st.sa starom kapelom sv.Petra iz 1727.g.
Prijelazom na susjedno  Šćedro,otok udaljen od obale 2700 m,površine 900 ha,sa dvije duboke luke,poznato u povijesti pomorstva zbog nautičko-zaštitne uloge (štedri na staroslavenskom znaći milosrdan,od toga Šćedro=milosrdan otok,odnosno luka),pružaju se nove mogućnosti za šetnje,kupanje,vidike i sidrenje brodica.Osobito ako se ide prema zapadu kroz šćedarsku makiju,odakle je divan pogled na zalazak sunca i na visoki hrbat Hvara.Najviši vrh iznosi 110 m.Klima je na Šćedru blaža nego hvarska,jer ima noćne rose pa su se u prošlosti mogle uspješno uzgajati žitarice (v.plug sa Šćedra u etnografskog zbirci u Starome Gradu).
Od spomenika su vidljive ilirske gomile impozantnih dimenzija (Kadunje gomile) ,pa ostaci dominikanskog samostana iz 1465-koji je ranijoj Dugoj luci dao današnje ime Mostir.Prestao je postojati potkraj XVIII st.zbog opasnosti od gusara.Uzdržavao se kao hospic za mnogobrojne prolazne jedrenjake.
Svugdje se vide ostaci rimskog građevnog materijala (cigle) od porušenih rimskih ladanjskih i gospodarskih objekata.
Druga zaštitna luka zove se Veli porat a račva se u tri kraka.
Istočno od Zavale je zaselak Gromindolac.Vrlo lijepe plaže. Interesantan amfitetralni smještaj kuća, a u sredini sela kuća Obradić-Machiedo građena u XVII st. radi obrane od gusara. Istočnije par minuta je Budić kuća,ostaci renesansnog majura,položenog uz obalu,građenog XVI st.za patricijsku obitelj Lupi.Ime Budić potječe od Budimira Lupi.Zgrada po koncepciji jako sliči na vilu Hanibala Lucića u Hvaru.U XVII st.zbog gusara su smanjene dimenzije prozora.Bilo je to doba turskih ratova.
Zapadno od Zavale je Ivandolac,zaselak sela Svirača.
Mjesto je smješteno u širokom dolcu,s blagim padom i ugodnim prilazu moru.Lijepa plaža i okolne plažice i šumice što leže malo istočnije najčarobnija su prirodna mjesta otoka.Kao i u Sv.Nedilji i ovde su poznata crna vina, osobito plavac mali.