Pakleni otoci pred Hvarom

Ovi otoci zatvaraju hvarsku luku i kanal i pridonose najviše onom karakteru zaštitne luke što ga Hvar ima. Današnje ime ,nastalo zabunom kartografa, dolazi od riječi «paklina»,pa je točnije otoke nazvati paklinskim.Paklina je služila za premazivanje brodova,što se radilo u nekim uvalama otoka.
Na Velikom otoku,kako se je u XV st.nazivao Sv.Klement,postojim kapelica ovog sveca koja potječe iz XIV st.,ali u njoj su natpisi u svezi s viškim bojem 1866 godine,pa je spomenik i u tom smislu.Na istom su otoku ,u uvali Soline rimske nastambe a prema zapadu  ilirske gomile iz I milenija pr.n.e.
Otok Rasohotac poklonila je općina 1497 Jerolimu Grivičiću,hvarskom plemiću i franjevcu,pa po njemu danas nosi ime Jerolim.Grivičić je vjerojatno bio poslodavac slikara Francesca Santacroce  u samostanu i sagradio je mali hospic na otočiću čije se ruševine još vide.(Danas je tu glana nudistička plaža).Nad uvalom Vinogradošća(Palmižana) posebno je interesantan Botanički vrt obitelji Meneghello,uz galeriju slika i restoran. Na Palmižani je i pristanište brodica kao i nautička marina.Na uvali Ždrilca ima restorana i ugodnih plaža za kupanje.