Kulturne ustanove

Historijski arhiv hvarske općine osnovan 1950.g. prerastao je u Centar za zaštitu kulturne baštine a danas Muzej hvarske baštine i smješten je u vili  pjesnika Hanibala Lucića,renesansnom ladanjskom paviljonu s vrtom(viridarium) građenom sredinom XVI st.
Na gornem katu Arsenala nalazi se Galerija modernog slikarstva te u istom planu Hvarsko kazalište,osnovano 1612 g.,najstarije komunalno kazalište Europe.Današnji uređaj loža je otprilke iz 1800 g.
Zbirka hvarske katedrale u biskupskoj kuriji ,u zgradi do katedrale,sadrži lijepo ritualno ruho,čipke i posuđe iz raznih stoljeća. Osobito je zanimljiv biskupski štap biskupa Pritića iz XVI st.djelo domaćeg zlatara Pavla Dubravčića,te kolekcija crkvenog ruha.
Sam biskupski dvor je prvobitni dominikanski samostan.Vidi se prvi biskupski natpis iz 1249.g.Zgrada je doživjela niz adaptacija od kojih posljednju nakon sredine XIX st.
Kaptolsku biblioteku,najveću na otoku,osnovao je biskup Tomasini 1461.Tu je i kaptolski arhiv.
Ljetna pozornica uređena je 1953.g.na mjestu francuske tvrđave iz 1807.g.,a ranijeg grčko-ortodoxnog manastira sv.Venerande iz XVI st.koji je-kao pandan franjevačkom samostanu- služio kao hospic za Grke u ratnoj mornarici i s trgovačkih brodova.Samostan je podržavljen od Francuza kao sv.Marko i sv.Rok.
U krugu ovog objekta je Mlin mala okrugla austrijska barutana sa dvoglavim orlom iz 1822.g.***, a u blizini je i Meteorološka stanica koju je 1858 g. osnovao prirodoslovac dr.Grgur Bučić.Bučićev kabinet se nalazi danas u Muzeju hvarske baštine u ljetnikovcu H.Lucića.